Don't be cheap!

Yet even a few extra pounds paid locally could be the difference between poverty and security to someone in rural Peru or Zimbabwe.”
(The Good Alternative Travel Guide, Mark Mann, 2003)




Småttingarna här bor på ön Taquile i Titikakasjön, Peru. Deras föräldrar är hantverkare och säljer sina saker på torget. Taquile är känt för sina vackra vävar, enligt vår guide de finaste i världen.

Vad är viktigast när vi köper någonting? Att vi har prutat så mycket så att vi kan gå därifrån med känslan "YES, härligt, där kom jag undan billigt!"? Pruta bara för sakens skull; det är en lek vi leker där vi får? "Man ska pruta; de förväntar sig det!" (???) Baslönen i Ecuador och Peru är ungefär 200 dollar per månad. En Nivea ansiktstvål kostar lika mycket som i Sverige.
Tänk dig att du hittar en fin kofta, handstickad, i underbara färger. Alpacka och ull, ingen annan i Sverige har en likadan. Utgångspriset är 15 dollar, och ja; damen som säljer förväntar sig att du kommer att pruta lite, men det gör du inte! 15 dollar är lite mer än 100 kr idag, och det är den tröjan värd, minst! Damen tittar på dig lite konstigt, men tar emot pengarna och sedan får du världens leende och hon önskar dig en bra dag och att gud ska vara med dig. Hur känns det? Du kunde fått den för 10 dollar, kanske mindre.

Är detta en kritik? Japp, ta åt dig om du känner för det!


Kommentarer
Postat av: - H*

- SO TRUE!

2009-09-03 @ 22:57:37
URL: http://finest.se/hodamerei
Postat av: Annapanna

Faktiskt =)

2009-09-04 @ 16:35:13
Postat av: Anonym

Faktiskt =)

2009-09-04 @ 16:35:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0