Nepp...

...det var tyvärr inte alls så kul på Latin Dance igår! Blä! Det var två låtar på en hel timma som egentligen var latinas, eller kanske tre...men inte mer! Meh! Instruktören var amerikan, kort å biffig och var antagligen där för en personlig uppvisning av hans egna häftiga och muskulösa persona..! Det var dääärför det var massa fjortisar med smink, okej okej! Å jag, å två damer. Å tre eller fyra herrar.

Innan vi började sa Mr America att den som han tycker är duktig kommer han vinka fram och får äran att stå bredvid honom å leda gruppen! Wohooo!

Jag funderar och funderar på LIA till våren. Hmmm jag har massa bra förslag, bland annat Canada! Bra förslag va? Häftigt! :) Jag kanske är en entreprenör! Jo för vi har lärt oss att en egenskap hos en sann entreprenör är att man bara ser möjligheterna! YES!

Det är nog nåt fel på mig, för jag har verkligen aldrig någonsin druckit mycket vatten, men helt plötsligt dricker jag litervis!

Ahhh va va va?! Nu fick jag ett mystiskt sms som jag inte kunde läsa från Rebecca! Jag skrev tillbaka att om hon inte svarar inom fem minuter ringer jag ambulansen. Kanske henne först. Tänk om bebisen kommer nuuu!!!

...

Jasså, soppan som jag tipsade om igår, jaha! Hoppas den blev god!

Adeus!


Det var den helgen det...

Jihuuu, ikväll ska jag gå på Latin Dance på Friskis här i Lidköping! Jippie! Egentligen var det passet fullbokat, men så ringde jag nu å testade å så hade de fått en endaste liten avbokning å det räckte ju till mig! :)

Helgen gick fort, först var jag hos pappa i fredags och åt middag. Becca och Mathias kom också, å det var ju jätteroligt. Vi satt vid matbordet å babblade fram till ett tror jag! (Å åååt, som små grisar! Pappa hade köpt prinsesstårta, å Becca hade bakat hallongrottor!)

På lördagen åkte jag tidigt från pappa för att handla mat till kalaset. Missade bussen i Kungsbacka med 3 minuter så då gick jag till Fyren å tog en kopp te medan jag väntade en timma på nästa! Å då har de faktiskt börjat gå mycket oftare än innan! Jaja det är så ute på landet, hihi.

Sedan var det kalas med släkten, å vi åt hembakad pizza och bamsesallad och äpplekaka med vaniljsås. Allt i höstens tema... :) Anna kom som första gäst, å jag fick en supermysig kofta som jag hade på mig sen på kalaset. Av pappa fick jag örhängen och moster med familj kom med det största paketet jag sett tror jag; en heltokig fruktskål! Av mormor fick vi en jättefin bok om alla länder i hela världen! Perfekt! I den kan jag sitta å titta i och drömma mig bort samtidigt som jag lär mig landets valuta och BNP! :) Ett land som jag gärna hade åkt till är Papua Nya Guinea, men attans...biljetten dit kostar ca 30 000 kr. :S Jaja, det får bli nån annan gång.

Jag och Cristian har börjat inse att det nog inte är så rimligt att tro att vi kan åka tillsammans till Australien i vinter. :((( Så mitt förslag är att vi åker till Filipinerna (för farligt tydligen) Singapore, dit biljetten inte kostar så förfärligt mycket plus att biljetten för mig till Nya Zeeland efter det bara låg på 4000. Låter bra! Det hade varit så himla roligt om Cris kunde få följa med å göra nåt kul också...han ska ju ändå vara här i Lischpisch i fyra månader sen själv.

...

Tiden rullar iväg å för varje dag som går stiger priserna å visumet som måste lämnas in å passet skickas iväg å huuuhhh.

Å nu ska ni få höra nåt: jag har klippt mig! För det var jag värd! :)))

Nu ska jag sätta mig med min kopp kaffe å några böcker som jag lånat å skumma dem lite.



Tjejerna i Göteborg. Jag saknar tiden på Humanisten å mina amigas!!!

Vilken härlig daaag

...ha ha ha haaa!

Det började med chokladmuffins (som stand-in för tårtan) imorse på sängen med ett ljus i som jag fick blåsa ut. Sång fick jag också, jaaaja. Sen fick jag leta fram två presenter, gömda hummm skumt...men jag hittade en parfym och ett par träningsskor! Jippie! (Jag lever nu i förhoppning om att hitta fler gömda presenter i lägenheten, fast jag vill inte fråga för svaret kanske är nej...)

Sen fick jag en ballong av Frida, å hon hade också bakat massa kakor för hon fyller ju också år idag, hurra hurra! Vi firade 50-årsdag ihop, så då kan ni ju klura ut hur gammal hon blev.

Av Body Shop fick jag den här:

Ååå vad söööt! Tack tack, den fick jag bara för att jag är en av deras bästa kunder, tjoho!

På lunchen gick jag å Cristian till Henrys här i Lidköping och åt lunch, å där fick jag en prinsesstårta, mumma!

Å ja ja nu ropar han dessutom att maten är klar, ååå hungrig!


Jag gick

Å det blev ju självklart mycket bättre när jag väl kommit utanför dörren. Uträttade lite ärenden, bl.a. fick jag rektorns underskrift så jag kunde skicka in studieförsäkran till CSN så pengarna kan komma snart; välkomna raka vägen ner i min plånboook! Det tar väl ett par dagar till...ufff.

Senare ska jag kila bort till Ica å handla hallon.


Just det, för imorgon tänkte jag ta med mig dem å bjuda på. Cristian sa att det gjorde du ju förra året på din födelsedag också, men hallå jag älskar hallonmuffins! Å det är min födelsedag, sådetså!


Gååå

...uuut!

Måste jag?
Ja det måsta jag!
Jag ska...
Okejdå...jag ska bara...
Inga mer "skabara"!
Jag skaaa sa jag ju!


G eller IG

Vems godkännande behöver du? Såhär på äldre dar (hummm) har jag glömt eller förträngt vems godkännande som var viktigt för mig. (Ganska skönt!) Nu ser jag på människor i min närhet hur det i olika skeden är viktigt med olika sorters godkännande och bekräftelse. Bekräftelse är något som vi alla behöver i olika grad, inte minst jag. Godkännande är nog mer negativt, oftast. När vi är små behöver vi fråga om lov, oftast till våra föräldrar...men helt plötsligt blev de mindre viktiga.

Helt plötsligt är den egna familjen minst viktig av alla. Deras ställe tar sedan kompisarna, till och med kompisars kompisar och andra personer vi inte ens känner blir viktigare. Godkänner inte de hur vi är eller gör eller vad vi har på oss, då är det ute med oss. Illa illa. Det spelar ingen roll egentligen om tröjan/parfymen/klockan (eller vad det nu kan vara) är bra eller inte, det är inte poängen egentligen. Det kanske handlar om att bli en kameleont och smälta in, för att överleva de där åren. De åren kan bli långa och många, eller få; det väljer man ju själv faktiskt.





Det är lite svårt att förklara den här bilden, men den hör hit och jag tänker inte ta bort den! :P

Tack å hej!


PS. Eftersom Becca undrade; i inlägget under står det på latin: "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död". DS.


Om det finns en sak du kan vara säker på...

...är det detta.



Lunchdags

Snart är det dags för lunch. Jag har varit ledig idag ju, och Cristian kommer hem om en timma. Kylen är halvtom, eller halvfull då eftersom jag är så positivt lagd :) men jag har ändå hittat tillräckligt med grejer för att kompa ihop nåt gott. Det blir köttbullar med röd quinoa och thai-inspirerad yoghurtsås och vitkål till det. (Thai-inspirerad yoghurtsås låter ju himla avanserat. Det är det också; thaisås som man blandar med turikisk yoghurt.)

Å vad blir det till kaffet dååå? Vi fortsätter på thai-temat; tigerkaka.


Okejdå!

Det blev en helg i Göteborg; skönt att komma ifrån byhålan.

På lördagkvällen åt vi på Kråkan med pappa; mysigt ställe och  maten var supergod och mycket...mycket mat. Vi nästan rullade hem. Mysigast av allt i helgen var att äntligen träffa familjen pappa, Elly, Becca och Maggan. (Vet inte om Becca gillar det, men det är hennes mage som heter Maggan.) Synd att vi missade Mathias, men någon får ju se till så att maten hamnar på bordet hihi!

Hur som helst, vi var alltså hos Becca på söndagen och hon bjöd på te och kakor i mängder. Mängder!!! Hon hade varit i Kungälv och bunkrat upp, (helt rätt) och vi fick baddare och ballerina och mariekex och bragokex...alla med choklad på såklart! Becca visade upp alla fina bebiskläder som låg så fint ihopvikta i lilla lådan. Vagnen och spjälsängen å herrejösses nu är de redo!

Den lilla snuttan fick sin moped igår också, jättefin.

Ommmeeehhh nu ska jag snart sätta mig å plugga, ahhh kanske skriva lite på min spanskauppsats.

Funk brasileiro



Jag tror det var 2005 å jag hade skrivit in mig på ett gym i Milano. Där fanns en kurs som hette brasilian fitness eller nåt sånt där, och instruktören var självklart från Brasilien. (Alla hans far- och morföräldrar var från Japan så rent fysiskt såg han ut som en japan faktiskt!) Skiiitbra instruktör, å skiiitroliga grejer fick vi göra! Det var en låt och dans som satte sig fast i huvudet på mig, men jag har inte hittat låten förrän idag! Som jag har letat å sökt på allt jag trodde de sa i den låten (helt fel alltihop), å så går jag och snubblar på den på youtube när jag skulle lyssna på en annan.

Här är den iallafall, brassenergikick så här på kvällskvisten!

Fina bilder...





...kan det nog bli med den här bäbisen. Det börjar bli dags för en ny kamera snart; den som vi har nu är kanske 4 år gammal, alltså rena pensionären när det gäller kameror! Skulle vara häftigt med en systemkamera, men hur krångligt är det egentligen? Det är säkert lätta grejer nuförtiden. Annars kanske det är smartare att ta en sån här enkel och gullig variant. Billigare är den ju iallafall! Å rosa är den!
 
Idag har vi varit ute ända till ICA, woho vilka äventyr! Att bo i en småstad har sina för- och nackdelar, en av de förre är att det inte finns någonting alls att göra på söndagar. Ganska tråkigt. Å andra sidan är det perfekt när man pluggar eftersom det inte finns så mycket som distraherar... Annat var det i Milano! Nu när jag skriver det undrar jag om det verkligen är något positivt...nej, det finns nog inte så många fördelar alls med att bo i en håla där det inte händer någonting!
Dagen liksom bara försvinner och när den går mot sitt slut så är det enda jag kommer ihåg: plugg. Trökigt! Fast jag älskar ändå att plugga, å skulle gärna fortsätta läsa efter examen om ett år! :) Då skulle jag inte bo i en småstad, eller iallafall inte a casa di dio!


Plan för dagen

Idag har vi redan varit jätteduktiga och ägnat förmiddagen åt att städa hela lägenheten! Så skönt! Jag har tvättat våra fina turkosa soffiltar i handfatet, å fy det behövdes verkligen för vattnet blev brunt! (Skäms på mig!)

Efter det så blev belöningen äppelkaka som jag bakade igår (okejdå Cristian skalade äpplena) med vaniljsås och kaffe, ahhh hösten är här! Gott.


Jag har inte översatt på hela sommaren, och när jag kom hem så väntade faktiskt ett kuvert med tre brev som ska översättas till spanska, så det ska jag göra nu. Egentligen var det av egoistiska skäl som jag började med översättargrejen för Plan International; jag älskar ju språk och framförallt spanskan, och så jag ville helt enkelt vara med på ett hörn i en så stor och bra organisation som Plan samtidigt som jag fick träna på spanskan. På det sättet bidrar man ju faktiskt till någonting, även om i en liten skala. Ett bra tips till er som kan något språk, även engelska behövs ju såklart!
Här kan man även hitta praktikplats eller volontärjobb, eller självklart bli fadder! http://www.plansverige.org


Drömmar om Nya Zeeland

Nepp, det blev inte enskilt arbete på entreprenörskursen. Det blev grupparbete som vanligt, men gruppen känns jättebra så det blir bra ändå. Det enda som är lite dumt är att många av oss skulle vilja prova på en egen idé som vi faktiskt har, men nu får vi kompromissa. Igen. Det är också lärorikt, särskilt för såna som mig som helst kör själva!



Snart bär det av igen förhoppningsvis! (Nelson, Nya Zeeland)

Redovisning

Idag har vi haft redovisning av våra LIA-platser. Jag tror att det gick bra, och hoppas verkligen det eftersom jag och Johanna faktiskt la ner hela dagen igår på att få ihop vår powerpoint! Klockan ett gick vi och la oss, men trots att vi var ganska trötta idag kände vi oss rätt taggade ändå. Särskilt kul var det att kunna (förhoppningsvis) inspirera de nya ettorna som var där och lyssnade.

Det var hursomhelst en riktig utmaning att berätta den här upplevelsen på 15 minuter. Det går liksom inte. Punkt. Hoppas ändå att budskapet gick fram; du är ansvarig för ditt liv och det blir inte bättre än det du gör det till! Ungefär. :)



Sluta inte förrän du nått toppen! (Cotopaxi)

Alla var jätteduktiga på redovisningen iallafall, och även om några av ettorna somnade (!) så verkar det vara en go klass också.

Imorgon börjar vi med entreprenörskap. Hoppas att det blir enskilt arbete i projekten, då vet jag precis vad jag ska göra, woho!


Sötvattensdroppar

Idag har jag försökt sortera ut lite bilder från praktiken i Ecuador. Vi har kanske...2000 kort? Fler? Jag vet inte faktiskt, men det är väldigt svårt att välja ut de som ska få representera vår upplevelse.



Lo que yo siento por ti es amor
Ganas que me hacen útil el corazón
Droga que me hace inmune ante el dolor
Gotas de agua dulce rayo de sol

När jag sitter och bläddrar igenom korten så kommer allt tillbaka till mig. En händelse jag minns särskillt idag, (vet inte varför) är när Henry hade ordnat med grillning i fasterns hus utanför Quito. Vi hade ingen elektricitet så herrarna i huset fixade fram en glödlampa, kavlade av några kablar från en ledning utanför huset och hängde på glödlampan och så sprakade till lite och tadaaa, e luce fu. :)

Senare på kvällen togs gitarren fram och det blev dans och sång och gitarrspel. Vicky, Cristians brors fru, sjöng så fantastiskt vackert... En sång som hon sjön och som jag speciellt kommer ihåg är "Alma, corazon y vida", en peruansk gammal folklore. Tyvärr hittar jag ingen bra version på youtube, men den är verkligen både alma y corazon. 

Min knäppisbror är i Ecuador å har det gött nu, hur är det möööjligt?! Puss!!! :)


Jag är sååå...

...glad för en speciell person idag. Du vet vem du är! Det var väl bannemej på tiden! :)

"Handen som gungar vaggan"

Huuuhhh, det låter som en skräckis! Är det? Det är skräp på teven ikväll iallafall, så det blir den. Jag gjorde kladdkaka igår, men eftersom vi inte hade tillräckligt med socker så gjorde jag den på sirap! HAHA! Rekomenderas inte, även om den inte blev helt oätbar.

Mohahaaa.

Nu minsann, nu vänder det!

Hallååå jag är hungrig! Ja, jättehungrig, men vi har inte så mycket mat hemma. Dumt. Pengarna har inte kommit än heller, vilket också är lite dumt. Det fina är att Cristian nu faktiskt ska få studiemedel, wohooo! Det ni! För vi har levt två vuxna människor på ett studiemedel i över ett år! Nästan två, japp så är det faktiskt när jag tänker efter...

Varför då egentligen? Jo för Cristian är inte svensk medborgare, vilket jag är helt med på. Han har uppehållstillstånd, permanent tillochmed eftersom vi har varit tillsammans i snart 6 år och bott tillsammans i Italien 2 år. Så det är superbra, inte ens i Italien hade han permanent uppehållstillstånd utan fick söka nytt varje år. (Segt!)

Hur som helst så har han pluggat svenska och är färdig med SFI; nu läser han svenska som andraspråk, samhällskunskap, matte och engelska. Bra va? Å nu ska han alltså äntligen få studiemedel, wohooo! Fatta våran lättnad!

I två år har vi delat på 7000 kr i månaden, å vår lägenhet kostar ca. 3000/mån. Det går faktiskt, och vi har väl inte klagat mer än nödvändigt...bara då och då som till exempel de gångerna Cristian har försökt få jobb och på hela tre jobb blivit lurad på lönen... Tillexempel har nattklubben på ett visst ställe i Mariestad fortfarande inte betalat det som de ska för att han jobbade där i vintras. När vi gick till arbetsförmedlingen här i Lidköping så sa handledaren som lösning på problemet att "Cristian får söka jobb hos seriösa arbetsgivare"! (Varför hade vi inte tänkt på deeet?!) Å då är det så här mina damer och herrar, att jobben hittade han på www.ams.se!

Men; det är svårt att få jobb just nu. För alla. Å jag tror inte att vi har blivit särskilt utsatta för att Cristian är ecuadorian, eller något i den stilen, nej; bara att vi har haft lite otur. En prövning, ohyes det har varit en prövning, som vi har tagit oss igenom braaa!!!



Lemon Tree i Quito.


Jag regnar

Jag och Cristian har just sett Revolutionary Road med Lenoardo di Caprio och Kate Winslet. Om det finns feel-good-filmer så är det här en feel-bad-film. Bra skådespelare, bra regi, men jobbig. Får mig att regna.





 




Vad är temat? Vad ska vi känna när vi ser den här? Någon som känner nåt?
Jag känner bly, grått, tungt, jobbigt.



Don't be cheap!

Yet even a few extra pounds paid locally could be the difference between poverty and security to someone in rural Peru or Zimbabwe.”
(The Good Alternative Travel Guide, Mark Mann, 2003)




Småttingarna här bor på ön Taquile i Titikakasjön, Peru. Deras föräldrar är hantverkare och säljer sina saker på torget. Taquile är känt för sina vackra vävar, enligt vår guide de finaste i världen.

Vad är viktigast när vi köper någonting? Att vi har prutat så mycket så att vi kan gå därifrån med känslan "YES, härligt, där kom jag undan billigt!"? Pruta bara för sakens skull; det är en lek vi leker där vi får? "Man ska pruta; de förväntar sig det!" (???) Baslönen i Ecuador och Peru är ungefär 200 dollar per månad. En Nivea ansiktstvål kostar lika mycket som i Sverige.
Tänk dig att du hittar en fin kofta, handstickad, i underbara färger. Alpacka och ull, ingen annan i Sverige har en likadan. Utgångspriset är 15 dollar, och ja; damen som säljer förväntar sig att du kommer att pruta lite, men det gör du inte! 15 dollar är lite mer än 100 kr idag, och det är den tröjan värd, minst! Damen tittar på dig lite konstigt, men tar emot pengarna och sedan får du världens leende och hon önskar dig en bra dag och att gud ska vara med dig. Hur känns det? Du kunde fått den för 10 dollar, kanske mindre.

Är detta en kritik? Japp, ta åt dig om du känner för det!


PERU!



Woho, är inte den här tröjan himla lustig?! Älskar den! Älskar Peru! Älskar Ecuador! (Cristian blir så putt annars!) Älskar Latinamerika!

Bilden är tagen vid cafét Cusco Coffee i Arequipa (superduperstarbucksinspirerat). Arequipa är Perus näst största stad, men känns som en liten by. Jättefint, en härlig stad med goodfeeling bara, dit ska jag åka igen!

Tack mig själv!

Jag hoppar upp ur sängen, känner ÅH VAD HÄR SKA BLI MYCKET GJORT, riktigt produktiv...jag gick och la mig med en sån skön jag-gör-verkligen-framsteg-känsla igår; wohooo examensarbetet here I come! Sätter på teven, å där...tar det stop! NEJ! Varför satte jag på teven???

Men det kanske verkligen är en process, som de där dagarna man tycker att man inte kommer någon vart utan bara sitter och stirrar ner i sina papper och böcker och undrar hur andra gör egentligen?! Vi behöver nog just den tiden, för även om det känns åt helvete just då, utan inspiration eller motivation, så händer det kanske något där uppe i knoppen. Det tror jag. Å isåfall har jag varit oerhört produktiv de senaste dagarna. Ja, så är det nog. :) Tack! Tack mig själv för att jag påpekade det, allt känns bättre nu.

Annars är det rätt gött, asså jag har kaffe här bredvid mig, och en halväten ostmacka kvar (reservproviant). Days of our Lives står å tickar i bakgrunden, och lägenheten känns ren och fräsch vilket är superviktigt för att jag ska kunna koncentrera mig! Hihi!

Min lillsyrr ska snart ha en bebis, å det ska bli så mysigt! Hon blir en bra mamma! Min andra lillsyrr är visst lite sjuk å imorn blir hon videohyrningsochmoppemyndig. Lillebror Emil är i Ecuador och har det superduper där. Härligt för honom! Min storebror Nickos var hemma i Sverige förra veckan och nu är han väl i Corke eller någon annan del av världen.




Kolibrin i Nasca! För bara en månad sedan var jag där, 500 meter ovanför den här fantastiska kolibrin i Nascaöknen i Peru. Det kostade ungefär 50 dollar per person, och vi åkte i ett litet plan för 6 passagerare med en pilot/guide. Turen tog 35 minuter och vi såg 12 stycken olika (kända) figurer.



Eftersom jag var minst fick jag sitta längst bak i planet, där jag knappt fick plats själv... Jag kunde inte sitta rakt med huvudet iallafall. :) Tjejen som satt bredvid Cristian precis framför mig spydde som en liten gris. Vi hade blivit förvarnade att många mår illa under flygningen och hade därför tagit åksjuketabletter innan, ändå mådde jag piss och kunde tyvärr inte njuta riktigt de sista 10 minuterna.

Häpp, nu bannemej blir det ex-arbete för hela penningen!


Allvaret...

...har inte börjat än, men på måndag blir det redovisning av årets praktik.

Nu är jag tillbaka i Lidköping igen, i lilla lägenheten. Den har saknats i sommar faktiskt! Kanske inte Lidköping så mycket, men vår lilla lya... Våra hyresgäster lämnade den i väldigt bra skick, rent och fint precis som vi lämnade den! Jag var lite orolig att det skulle vara halvdant gjort, men icke, så tack tack! Tyvärr upptäckte vi igår kväll att de har böjt persiennerna i vardagsrummet, och att de inte använt sig av skärbrädorna som vi faktiskt har! Vår svarta fina diskbänk (heter det laminat?) har nu små skärsår som inte läker av sig själva, vilket är tråkigt. :S

Nu blir det gott kaffe och examensarbetesjobb.
 


RSS 2.0